KOLIKO SMO ROBOVI NAVIKA/RUTINE

Kako integrativna aromaterapija može pomoći prilikom rješavanja navika koje nas ograničavaju

Navika je oblik rutine u kojoj se uvijek djeluje i misli na isti način, gotovo mehanički i bez promišljanja. To je neki nesvjesni oblik robovanja ustaljenim postupcima, razmišljanjima i ponašanjima. Navike su često posljedica predrasuda koje postaju prepreka stvaralaštvu, promjeni i napretku. Kad zaglavimo u navikama, a zbog zone komfora koje one počnu predstavljati, bitno smo si umanjili mogućnost osobnog i duhovnog razvoja.

Navike su prije svega ograničenja u koja se sami zatvaramo, pa se iz toga nameće zaključak da su one “sigurna zona” ili mjerilo prema kojoj mjerimo vlastitu kvalitetu života. Iako nisu baš sve navike loše i ograničavajuće, one same po sebi u sebi nose određenu opasnost.

Njihova najveća opasnost je u tome da bitno usporavaju evoluciju čovjeka, pa čak i onda kada se radi o vještinama koje služe čovjeku.

Razumijevanje navika i njihova kontrola ovisi o stupnju svijesti i snazi volje koja je potrebna da bi se one usmjeravale u cilju razvoja bilo kojeg oblika.  

 

Koje su prepreke koje stoje na putu promjene navika?

Nesvjesnost da uopće postoje, neznanje, neodgovornost, konformizam, nedostatak samokontrole, discipline i samosvijesti, narcisoidnost te nedostatak volje.

 

Što pomaže u promjeni navika?

Prvi korak je svijest o njima, razumijevanje njihovog smisla/ne smisla, disciplina, motivacija i volja. Sljedeći korak je stvaranje novih, strukturiranje plana za promjenu, djelovanje i očekivanje. Ako ne možete sami, potražite pomoć ili podršku u vidu adekvatnog terapeuta ili trenera. I ne odustajte!

 

Kako integrativna aromaterapija u tome može pomoći?

Integrativna aromaterapija je cjeloviti način primjene esencijalnog ulja, od kemijsko/terapeutske vrijednosti, preko mirisa, do vibracije. Ona koristi puni potencijal ulja i integrira ga u sve dijelove života i bića kako bi ga unaprijedila i očuvala svekoliko zdravlje. Ona je koncept i način primjene esencijalnih ulja. Način primjene esencijalnih ulja djeluje na stanje svijesti, način razmišljanja, otvara um i pomaže u korištenju potencijala uma i inteligencije, pomaže u postizanju emocionalne stabilnosti a svime time osobnom i duhovnom razvoju.

 

Kako primijeniti esencijalna ulja?

Na sve poznate načine dozvoljene aromaterapijom. A u svrhu promjene navika, potrebno je reprogramiranje načina razmišljanja (uvjerenja) i revizija sustava vjerovanja. Na ovom nivou primjene koristit ćemo prije svega namjeru pomoću koje ćemo jasno usmjeriti energiju ulja. Svako esencijalno ulje ima svoju namjeru i smjer djelovanja, pa ga vi uskladite sa svojom, tj. odaberite ulje koje će najbolje podržati vašu namjeru i najbolje odrediti vaše djelovanje.

 

Kako djeluju esencijalna ulja po notama?

 • Cvjetna ulja/mirisi usmjeravaju namjeru u njegovanje i održavanje vlastitog bića, te integraciju osobnog iskustva u svrhu rasta i razvoja.
 • Drvenasta ulja/mirisi usmjeravaju namjeru u stvaranje, čuvanje ili restrukturiranje misli i životne stvarnosti s ciljem napredovanja u životu ili osobnoj evoluciji.
 • Zemljana ulja/mirisi usmjeravaju namjeru u održavanje, čuvanje i stvaranje materijalnih manifestacija/stvari, te ostvarenje planova i ciljeva s ciljem izgradnje bolje kvalitete života i razvoja.
 • Travasta ulja/mirisi usmjeravaju namjeru u održavanje balansa u životu, brigu o sebi tako da razumijemo svoju svrhu i odgovornost koju imamo u životu. Cilj je sudjelovati i razumjeti svoj utjecaj u zajednici i svijetu.
 • Začinska ulja/mirisi usmjeravaju energiju na rješavanje životnih problema, teških i zamršenih međuljudskih odnosa u kojima se moramo izložiti. Cilj je jačanje osobne moći i svijesti o sebi.
 • Kamforasta ulja/mirisi usmjeravaju namjeru u čišćenje i otklanjanje nepotrebnih misli, djelovanja, emocija i energija. Cilj je osigurati protok i prolaz energija kako bi se planovi i promjene mogle realizirati.
 • Citrusna ulja/mirisi usmjeravaju namjeru prema spoznaji životnih i duhovnih zakonitosti, razumijevanju životnih i duhovnih tokova, prepoznavanju prirodnih/urođenih znanja te intuicije. Cilj je prepoznati trenutak i razumjeti blagodati tog trenutka.
 • Smolasta ulja/mirisi usmjeravaju namjeru prema održavanju vrijednosti bilo koje vrste (materijalne, duhovne, kreativne, životne i sl.) kao i njihovom čuvanju. Cilj je očuvati ono što nam je vrijedno.

Kako miješati ulja i ostvariti dobru sinergiju?

Svakako treba poštivati fizikalne, kemijske i terapeutske zakonitosti esencijalnih ulja. Kako je tema namjera, tako ćemo miješati ulja. Glavna namjera je nosioc energije i smjera, a njoj možemo pridružiti dvije “namjere” (ulja) koja potpomažu djelovanje glavne namjere i tako pojačavaju njeno djelovanje. Jednako je tako i s miješanjem esencijalnih ulja na kemijskom i terapeutskom nivou, 3-5 esencijalnih ulja. Tako je i u ovom slučaju.

 

Primjer:  Osoba je dobila otkaz

Začinska ulja nose glavnu namjeru (rješavanje životnih problema i međuljudskih odnosa).

Kamforasta ulja nose prvu pomoćnu namjeru (čišćenje i otklanjanje nepotrebnih misli, djelovanja, emocija i energija).

Drvenasta ulja nose drugu pomoćnu namjeru (stvaranje, čuvanje ili restrukturiranje misli i  životne stvarnosti s ciljem napredovanja u životu ili osobnoj evoluciji).

 

A kombinacije esencijalnih ulja bi moglo bi izgledati ovako:

 • Timijan Timijan ct. timol , ravintsara Cinnamomum camphor act.1,8 cineol i bor Pinus Sylvestris
 • Mažuran Origanum majorana, kamfor Cinnamomum camphora i cedar  Cedrus atlantica
 • Papar Piper nigrum, ho Cinnamomum camphor ct. linalol i čempres Cupressus semervirens

Ako uljima pridružimo arhetipove onda ovako izgleda ekipa koja se bori na našoj strani:

 • Mudrac, božanska majka i starješina
 • Đentlmen, batler i životni učitelj
 • Avanturista, aspirant i posrednik

Ima smisla, zar ne? Svako od njih pridonosi rješavanju problema na načine koje možemo prilagoditi sebi i svom karakteru.

 error: Content is protected !!