AROMATERAPIJA I TRENUTNI IZAZOVI

Aromaterapija je u nekim zemljama priznata grana komplementarne medicine (GB, Francuska, Australija, Canada, Japan, Kina, Indija) iako se u mnogim zemljama koristi kao snažna zdravstvena  preventiva i pomoć u liječenju organizirana na privatnom nivou (privatne ordinacije, privatne prakse zdravstvene njege i fizioterapije). Može se reći da je vrlo popularna i opće prihvatljiva zbog svoje neinvazivnosti, ugode koju pruža te visoke terapeutske učinkovitosti. To su temelji na kojima aromaterapija može prerasti u respektabilnu i ozbiljnu granu komplementarne medicine. Par desetljeća ona je bila dodatak kozmetici i salonima za masažu od kuda vuče karizmu aromamasaže i samoiscjeljenja s esencijalnim uljima, time i površnog pristupa u odnosu na zahtjeve znanosti i znanstvenih istraživanja. Iako su praktična iskustva  i mudrost iscjeljivanja od neprocjenjive važnosti potrebno je pronaći način na koji će se to povezati /integrirati sa znanstvenim ispitivanjima.

Brojne udruge i tvrtke  bave se organizacijom kongresa, simpozija i „workshop“- ova s ciljem praćenja trendova u aromaterapiji, dijeljenja iskustva i upoznavanja sa znanstvenim istraživanjima.  Među njima su kongresi „Botanica koju organizira Rhiannon Lewis, urednica časopisa International Journal of Clinical Aromatherapy. Zatim NAHA ( National Association for Holistic Aromatherapy) pod nazivom  „The world of Aromatherapy Conference“ s istim ciljem kao i „Botanica“. Tu je i AIA ( Alliance of international Aromatherapists) pod nazivom AIA International conference. Te Phyt`t Arom Grasse – Applied Aromatherapy&Phytotherapy koji organizira Phy`t Arom conference .

Teme kojima se aromaterapeuti diljem svijeta intenzivno bave su:

  • Integracija dosadašnjih iskustva sa znanstvenim istraživanjima
  • Primjena esencijalnih ulja u kliničkoj praksi
  • Integracija aromaterapije u sustav zdravstvene zaštite
  • Pooštravanje sistema edukacije i izdavanja certifikata

Integracija dosadašnjih iskustva sa znanstvenim istraživanjima

Za sada se o ovoj temi govori s filozofskog i teoretskog aspekta s ciljem pronalaženja rješenja te stvaranja hipoteza koje je potrebno potvrditi. D. O`Rawe  (herbalist, aromaterapeut ) i J. Treasure (medicinski herbalist s velikom kliničkom praksom) predlažu pronalaženje zajedničkog interesa između praktičnog iskustva i znanstvenih otkrića. Jedno od pitanja je da li i kako esencijalna ulja ukalupiti u uredne kategorije i uskladiti ih s oboljenjima. Neupitno je da veza između ta dva svijeta postoji i da je centar te veze čovjek koji ima neki zdravstveni problem , ali je isto pitanje zrelosti tj. da li obje strane mogu savladati prepreku u krutosti,  međusobnom nadmetanju i dokazivanju.

Primjena esencijalnih ulja u kliničkoj praksi

Zbog svojih jakih antiseptičkih svojstava i ugodnih mirisa vrlo su prigodna za kontrolu infekcije u bolničkim ustanovama kao npr. esencijalno ulje čajevca (Melaleuca alternifolia) za dekontaminaciju prostora i širenja mikroorganizama zrakom. Aromaterapeutska intervencija je dobrodošla u jedinicama intenzivne skrbi gdje pacijenti pate od nesanice, tjeskobe i depresije. Upotreba esencijalnih ulja putem aroma lampica, stikova ili aromaterapeutske masaže, mogu znatno poboljšati spavanje. Razvijena je aromaterapeutska tehnika „nursing touch“ koja se bazira na meridijanima tradicionalne kineske medicine,  bez kontraindikacija i jednostavne  je primjene. Miris esencijalnih ulja i tehnike aromaterapije pokazale su veliku učinkovitost u pedijatrijskoj palijativnoj skrbi. Masaža i refleksoterapija s esencijalnim uljimaolakšavaju simptome terminalnog stanja i stresa kako djece i obitelji. Palijativna skrb onkoloških bolesnika te onih koji prolaze kroz veliku patnju i zbog drugih dijagnoza stavljaju na aromaterapiju veliku odgovornost u adekvatnom odabiru aromaterapeutskih intervencija i sigurne primjene esencijalnih ulja iako je učinkovitost nebrojeno puta dokazana. Klinička primjena aromaterapije kod starije dobne skupine također je puna potencijala kako zbog simptoma starenja tako i u pomoći poboljšanja kvalitete života. Aromaterapeutska masaža, komprese i stikovi uvelike mogu smanjiti nesanicu, kroničnu bol, tjeskobu, depresiju što su problemi starije dobne skupine. Klinička primjena mora biti usklađena s konvencionalnim lijekovima zbog mogućih kontraindikacija, posebno kod osoba koje piju antikoagulanse ili antireumatike.

Integracija aromaterapije u sustav zdravstvene zaštite

Cilj takvog ujedinjavanja je pružanje najbolje moguće skrbi i tretmana bolesnicima. Glavni fokus je na odabiru bolesnika i pružanju tretmana. Parlamentarna grupa za integrirano zdravlje (PGIH) u Velikoj Britaniji trenutno radi na izradi strategije  koja će promovirati, braniti i razviti komplementarnu zdravstvenu zaštitu.

Glavni izazovi u stvaranju komplementarne zdravstvene zaštite su :

Sigurnost primjene esencijalnih ulja i regulacija vezana uz dokumentaciju, te njihovo usklađivanje s pacijentovim rizicima. Također je potrebno regulirati sistem i kvalitetu edukacije.

Istraživanja i dokazi  vezani uz rezultate komplementarne medicine često se smatraju neučinkovitima ili se ignoriraju unatoč tome što su i istraživanja brojnih lijekova pokazala neučinkovitost .

Ciljane skupine kojima komplementarna medicina /aromaterapija može pomoći su slučajevi koji su otporni na antibiotike, potpora oboljelima od karcinoma, palijativna skrb te pacijenti s problemima mišićno koštanog sustava.

Pooštravanje sistema edukacije i izdavanja certifikata

Veliki negativan trend u sistemu edukacije su edukacije on line koje variraju u kvaliteti. Samim time su upitne kompetencije u primjeni esencijalnih ulja. Neadekvatna edukacija umanjuje učinkovitost aromaterapije i drži je na razini samoiscjeljenja ili aroma masaže. Izazov je u stvaranju standarda u edukaciji i definiranja kompetencija.

Još jedan izazov koji  se pojavio je  zlouporaba korištenja esencijalnih ulja oralnim putem. Da bi se esencijalna ulja koristila na ovaj način potrebno je imati jasnu indikaciju/dijagnozu, racionalan pristup, najmanju efektivnu dozu, pažljivo provođen nadzor i tretman kroz kratak vremenski period. Kao i kompleksnu edukaciju jer esencijalno ulje nosi određeni stupanj rizika (toksičnosti) ili iritacije. Mnogi „piju“ esencijalna ulja bez jasne indikacije, nikakvog nadzora i kroz duži vremenski period, kao stil života „da se osiguraju od bolesti“. Ovaj negativan trend ugrožava osobu i potencijal aromaterapije kao struke.error: Content is protected !!