KADULJA

Mudrost žene

Nosi arhetip „bake“

Već 4.000 godina kadulja je na glasu kao čudesna biljka koja liječi mnoge bolesti a kod nekih je naroda i na glasu svetosti. Svoje latinsko ime Salvia dobila je po riječi salvare, što znači biti dobra zdravlja, izliječiti, iscijeliti,  spasiti. Sveti Ivan Krstitelj je uz gospinu travu posvetio i kadulju što tim biljkama daje svetost i vječnu nepromjenjivost. Grčki liječnik Dioskorid koristio ju je za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neredovitih menstruacija. Bila je toliko popularna u pripravcima za žene da su je mnoge seoske travarke stavljale u svoje mješavine za reguliranje menstrualnog ciklusa i olakšanje porođaja. U antičko doba bila je jedna od najvažnijih biljaka u liječenju živčanih tegoba kod žena kao što su tjeskobnost, panika i nesanica. Ona je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: “Tamo gdje raste kadulja, gospodari žena”. A i Hipokrat je rekao ;“Kome u vrtu raste kadulja, taj ne može umrijeti kadulja”.

Duhovna vibracija kadulje je mudrost koja nastaje kao posljedica zrelosti i sposobnosti spajanja znanja i iskustva. Ona je posljedica kontinuiranog rada i upornosti, nastojanja i povjerenja, inteligencije i razumijevanja životnih zakonitosti. Pomaže nam u prepoznavanju životnih istina, u stvaranju balansa između osobnih interesa i interesa drugih ljudi. Ova duhovna vibracija pomaže u ostvarenju samorealizacije, razvijanju i širenju duhovnih vrlina.

S punim pravom nosi arhetip bake (mudre žene) čija je životna mudrost izražena kroz životnu snagu, prirodu i osjećajnost, a zrelost kroz strpljenje i povjerenje u život. Ono što je medvjedica u životinjskom svijetu to je kadulja u biljnom. Mudra, hrabra i snažna iscjeliteljica. Uči nas jednoj od osnovnih životnih lekcija a to je poniznost izražena kroz najviši oblik samopoštovanja.

Energija  ovog esencijalnog ulja je pronicljivost, jasnoća, iscjeljenje, umirenje. Podiže samosvijesnost u smjeru jasnog izražavanja i prijenosa informacija. S toga je pogodna za iscjeljivanje neadekvatne komunikacije, problema u očuvanju osobnih granica, snage volje, međuljudskih odnosa, prezentiranju sebe samoga i zastupanju osobnih interesa.

Evo jednog zanimljivog i poučnog iskustva s kaduljom.

Jednog proljetnog dana nazvala me je djevojka stara 19 g koja je nakon završene srednje škole dobila posao trgovca. Rekla mi je da ju je na mene uputila njena teta i da ima problem koji nikako ne može sama riješiti. Njena teta je zaključila da je najbolje da razgovara samnom, obzirom da joj je ona “preblizu” , a da njezini roditelji nisu uopće u stanju razgovarati o tom problemu. Uvod je bio pomalo teatralan i dramatičan, no kada sam je prvi puta vidjela osjetila sam da je ispred mene mlado biće koje bije svoje prve životne bitke. Nakon upoznavanja i uvodnog razgovora  zamolila sam je da intuitivno izvuče jedno ulje. Objasnila sam joj da će to ulje biti osovina oko koje ćemo razvijati proces. Izvukla je kadulju Salviu officinalis.Momentalno sam prvo pomislila na tetu (maminu sestru) koja ju je uputila k meni i arhetip kadulje koji joj donosi mudru životnu lekciju.

Djevojka je u vrlo kratkim crtama doslovce izbacila iz sebe da se zaljubila u oženjenog muškarca, koji ima dvoje djece njenih godina i koji je pred rastavom. Uzbuđeno i ljutito je izjavila da joj roditelji “nisu normalni” jer je ne razumiju i na sve načine žele da ona prekine tu vezu , te da je teta jedina koja razumije nju i njenu situaciju.

Ispričala sam joj sve o kadulji, a posebno o njenom arhetipu bake/mudre žene. Odmah je zaključila da je to njena teta. Bez obzira na uskovitlane emocije, negdje u dubini svog bića bila je svjesna moguće iluzije i komplikacija koje iz njene veze mogu proizaći. Iz nje su prvo izlazile emocije bijesa, ljutnje, frustracije, nervoze, nesigurnosti, jada, ljubomore. Da bi nakon nekoliko tretmana došli do oslobađajuće tuge i suza koje su čistile njenu mladu dušu. Njena teta joj je bila svakodnevna podrška i pomoć, a ja sam se trudila osiguravati proces “kadulje”. Osvjestila je da je naivno “progutala” njegove riječi i da je povjerovala kako je ona žena njegovog života. No, isto tako je osvjestila svoje granice, te prepoznala svoju volju i osobnu moć. Uspjela se otrgnuti iz ralja strasti i žudnje, uhvatiti svoj život u svoje ruke s iskustvom koje joj je donjelo zrelost i dublje razumijevanje sebe i života.

Njen pogled na život postao je kompletniji i širi. Pogled na sebe/boga postao je dublji s vjerom u smisao svega što se događa. Njena svijest je obogaćena novim pogledom na samu sebe, prihvaćanjem odrastanja i preuzimanja osobne odgovornosti.

Danas je sretno udana, ima dvoje djece i zadovoljna je životom koji vodi.

Kadulja djeluje na treći i peti energetski centar. Na trećem energetskom centru pojačava energiju i svijest o osobnoj moći koja je proizlaša iz iskustva. Osobna moć testirana je u obliku postavljanja osobnih granica i sposobonosti razlučivanja svoje uloge i pozicije u raznim životnim situacijama. Na petom energetskom centru pojačava jasnoću komunikacije i izricanja svojih potreba i želja. Također pomaže u biranju načina i stila komunikacije koji nam najviše odgovara kako bi svoju energiju i energiju univerzuma spojili zajedno. Ovo ulje  energetski pomaže u kreaciji načina i stila života koji je okrenut prirodi i bogu. Također jača snagu volje koju spaja sa osobnom moći i tako pomaže u postizanju duhovne snage, mira i zdravlja.

Mentalni koncept koji podržava vibraciju esencijalnog ulja kadulje je: “ promatram i osjećam život, život će mi „reći“ sve što trebam znati. “ A namjera njene vibracije je životno učenje.

Mene je ovo iskustvo posebno oplemenilo i nanovo (po neznam koji put) oduševilo koliko se energije žele i mogu prepoznati kako bi podržale život te razvoj osobnosti i duše.

Esencijalno ulje kadulje odličnu sinergiju ostvaruje s: lavandom (majkom), bergamotom (psihologom), limunom (liječnikom), mandarinom (djetetom), grejpom (iscjeliteljem), mažuranom (đentelmenom), anđelikom (psihijatrom), palom santom (šamanom)…

Na kemijskoj razini, ona se smatra kompletnim uljem, a to znači da imajake terapeutske spojeve u dobrim omjerima koji joj daju terapeutsku vrijednost. Ona je kombinacija ketona, mono i sesquiterpena, oksida, alkohola i estera.  To joj daje slijedeće terapeutska svojstva: antiseptičko, antiinfektivno, mukolitičko, ekspektoransno, hormonalno, neurotoničko, diuretičko i digestivno. Koristi se za probleme dišnog sustava (angina, laryngitis, faringitis, stomatitis, gingivitis, afte, bronchitis, viroze, suho grlo), hormonalnog sustava (dijabetes, problem s menstruacijom), kože (akne, ekcemi, gljivična oboljenja) i živčani sustav (neuralgije, osjećaj pečenja i svrbeža, tremor, pojačana živčana osjetljivost).

Praktični savjeti

Grgljanje – problemi usne šupljine

  • U kavenu žličicu jabučnog octa ukapajte 3 kapi kadulje, 1 kap čajevca i 1 kap lavande
  • Razmutite mješavinu jabučnog osta i esencijalnih ulja u 2 dcl mlake vode
  • Grgljajte 3 puta dnevno

Inhalacija – problem dišnih puteva (olakšavanje iskašljavanja)

  • U posudu s 2 l vruće vode ukapajte 3 kapi kadulje, 1 kap čajevca i 1 kap eukaliptusa radiate
  • Inhalirajte se 2 puta dnevno

Upotreba kadulje ne preporuča se djeci do 7 godina i trudnicama. Ukoliko postoje drugi zdravstveni problemi potrebno se konzultirati s aromaterapeutom ili adekvatnim zdravstvenim djelatnikom.error: Content is protected !!